Od kilku dni dosłownie chodzi za mną pizza. Z braku czasu na zrobienie zakupów odkładałam tą chwilę. Ale zdecydowanie się opłacało. Moja pierwsza prawdziwa, włoska pizza. Pyszna.
Ciasto:
1/3 opakowania drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
posiekane świeże zioła
Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże. Czekamy aż drożdże zaczną "rosnąć". Zaczyn dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Pamiętając, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, wtedy będzie pulchniejsze. Przykryte ściereczką ciasto, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
2 łyżki przecieru pomidorowego
6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
1 kula sera mozarella
2 ząbki czosnku
oliwki czarne
rukola
ser pecorino
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na rozłożony na blaszce i posypany mąką papier do pieczenia. Układamy po kolei na przecier pomidorowy czosnek, ser mozarella, szynkę i oliwki. Pieczemy do zarumienienia ciasta w piekarniku rozgrzanym do 220st.C.
Po wyjęciu z pieca układamy rukolę i posypujemy serem pecorino.
Porcje pizzy na talerzu koniecznie skrapiamy świeżą oliwą. Moja jest prosto z Włoch i jest genialna w smaku!
Ciasto:
1/3 opakowania drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
posiekane świeże zioła
Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże. Czekamy aż drożdże zaczną "rosnąć". Zaczyn dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Pamiętając, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, wtedy będzie pulchniejsze. Przykryte ściereczką ciasto, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
2 łyżki przecieru pomidorowego
6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
1 kula sera mozarella
2 ząbki czosnku
oliwki czarne
rukola
ser pecorino
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na rozłożony na blaszce i posypany mąką papier do pieczenia. Układamy po kolei na przecier pomidorowy czosnek, ser mozarella, szynkę i oliwki. Pieczemy do zarumienienia ciasta w piekarniku rozgrzanym do 220st.C.
Po wyjęciu z pieca układamy rukolę i posypujemy serem pecorino.
Porcje pizzy na talerzu koniecznie skrapiamy świeżą oliwą. Moja jest prosto z Włoch i jest genialna w smaku!
Pizza dobra na wszystko:) Zwłaszcza ta domowa, 3 razy mniej tłusta niż zamawiana, w dodatku pyszna
OdpowiedzUsuń