Letnie ciasto z rabarbarem.
8 jaj wiejskich
1 szklanka cukru
3 szklanki przesianej maki
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
0,5 szklanki oliwy z oliwek
15 gałązek rabarbaru
Jaja ubić z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i oliwę. Wymieszaj delikatnie mikserem, na najniższych obrotach. Dodaj umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Brytfannę wysmaruj masłem i posyp tarta bułką. Wyłóż ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku (180stC) około 60 minut. Co jakiś czas sprawdzaj drewnianą szpilką czy ciasto jest upieczone. Reguluj temperaturę, aby ciasto z wierzchu się nie spiekło a wewnątrz, żeby było dobrze upieczone. Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Pyszności życzę.
Ciasto nie jest słodkie a jego lekko kwaskowaty smak jest orzeźwiający.
Doskonałe na dzisiejszy piknik.
8 jaj wiejskich
1 szklanka cukru
3 szklanki przesianej maki
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
0,5 szklanki oliwy z oliwek
15 gałązek rabarbaru
Jaja ubić z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i oliwę. Wymieszaj delikatnie mikserem, na najniższych obrotach. Dodaj umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Brytfannę wysmaruj masłem i posyp tarta bułką. Wyłóż ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku (180stC) około 60 minut. Co jakiś czas sprawdzaj drewnianą szpilką czy ciasto jest upieczone. Reguluj temperaturę, aby ciasto z wierzchu się nie spiekło a wewnątrz, żeby było dobrze upieczone. Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Pyszności życzę.
Ciasto nie jest słodkie a jego lekko kwaskowaty smak jest orzeźwiający.
Doskonałe na dzisiejszy piknik.
Ale piękne! Pachnie mi aż tutaj!!!
OdpowiedzUsuńoj, i mnie zapachniało! rabarbaru właśnie dziś dorwałam. jutro będzie ciasto!
OdpowiedzUsuń