niedziela, 14 kwietnia 2013

papryka z duszonymi warzywami

Uwielbiam paprykę. Mogę ją jeść w każdej postaci o każdej porze roku. Surową, duszoną, pieczoną, konserwową. W sobotnie popołudnie przygotowałam coś wyjątkowego - paprykę faszerowaną. Przygotowanie potrawy zajmuje około 2 godzin i jest czystą przyjemnością, tym bardziej, że na obiad zaprosiłam przyjaciół.
Przyznam się szczerze, że trochę zaniedbałam się w gotowaniu a wszystkiemu winny jest notoryczny brak czasu, przedłużająca się zima i chroniczna senność. Ale wiedziałam, liczyłam, że w sobotę będzie dużo lepiej :) I mimo popołudniowego, ciepłego deszczu, było.


składniki:

6 papryk średniej wielkości, ze stabilną podstawą
20 dkg łuskanego ziarna pszenicy
80 dkg pieczarek
3 ogórki kiszone na liściach dębu (Krakowski Kredens)
1/2 cukinii
1 duża cebula
1 mała papryczka chili
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pietruszka zielona
szczypiorek
koperek
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
żółty ser otarty

przygotowanie:

Ziarno pszenicy moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie. Potem gotujemy na małym ogniu do momentu napęcznienia ziaren. Paprykę myjemy, odcinamy górę, usuwamy ziarenka. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy obrane i pokrojone w talarki pieczarki. Cukinię kroimy w półtalarki i dodajemy do już poddusznych pieczarek. Kroimy ogórek i papryczkę chili, dodajemy do warzyw. Na samym końcu dodajemy ugotowane ziarno pszenicy, zieleninę i przyprawy. Faszerujemy paprykę, posypujemy ją startym żółtym serem, zakładamy " paprykowy kapelusz", polewamy paprykę oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C na ok. 20 - 30 minut.






Do części przygotowanego farszu z warzyw, dla tych, którzy jedzą mięso, dodałam duszoną wołowinę. Smacznie.

1 komentarz:

  1. Pyszna! Uwielbiam takie nadziane papryki, można poszaleć dowolnie z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń