sobota, 25 lutego 2017

Pak Choi - przepis doskonały

Do zup azjatyckich, przyznaję, nie wiedziałam jak podejść. Uwielbiam chyba wszystkie odmiany, unikam jedynie bardzo ostrych, bo po ich zjedzeniu cierpi moja cera (teraz, w okresie przesilenia wiosennego właśnie o cerę należy dbać szczególnie - odpowiednio oczyszczona i nawilżona będzie promieniała całe lato). Przyznam jednak, że nigdy nie potrafiłam sama przygotować ani zupy ani innych równie wspaniałych potraw kuchni orientalnej. Oczywiście mam na swoim koncie mniej lub bardziej udane dania jednogarnkowe prosto z woka czy sajgonki (ze świeżym mango to mój hit!) ale zupy i sushi to wyższy level. W tym roku jednym z moich celów do osiągnięcia jest podszkolenie się w tej dziedzinie. Dosyć chodzenia po restauracjach w poszukiwaniu tej jedynej, najsmaczniejszej i najbardziej aromatycznej i sycącej zupy bo taką ugotowałam.



Zupa z kapustą pak choi

Wywar:

3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
natka pietruszki
por
cebula
czosnek
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
2 podudzia z kurczaka

Pozostałe składniki:

5 sztuk pieczarek
200 g chudego schabu
ząbek czosnku
imbir (kawałek wielkości kciuka)
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 główki kapusty pak choi
cebula dymka ze szczypiorkiem
papryczka czerwona ostra (odrobina! i tylko wtedy kiedy chcesz aby zupa była ostrzejsza, choć bez niej jest wyśmienita)
makaron chiński
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Gotujemy aromatyczny wywar na włoszczyźnie i kurczaku.
2. Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu.
3. Do rondla wrzucamy 3 łyżki sosu sojowego, pokrojony w cienkie plasterki schab, wyciśnięty czosnek i starty imbir. Zalewamy całość wywarem (1 litr), gotujemy ok. 5 minut.
4. Rozgrzewamy wok, wlewamy pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, miód i wyjęty prosto z rondla schab, podlewamy wywarem. Smażymy ok 3 minut ciągle mieszając aż mięso otuli się sosem i zbrązowieje. Odstawiamy.
5. Do wywaru dodajemy kapustę i pokrojone w plastry pieczarki. Możemy tu dodać papryczkę, jeśli chcemy! Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy ok. 3-4 minuty.
6. Do miseczki wkładamy kolejno: makaron, zalewamy wywarem a na końcu dodajemy przyrządzony schab i pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem.
7. Podajemy zupę gorącą! Można jeść pałeczkami.

Jak Wam się podoba? Czekam na opinie po zjedzeniu samodzielnie przygotowanej zupy!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz