środa, 13 czerwca 2012

zupa pomidorowa

Uwielbiam pomidorową chyba w każdej odsłonie. Najbardziej tą czystą, gęstą i ostrą w smaku.
Nie ma nic prostszego jak przygotowanie pomidorowej.

Zupa:

1 butelka przecieru pomidorowego
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
pieprz mielony, świeży
czerwona papryczka chilli

Dodatki wg. gustu i smaku:

makaron
ser twarogowy kozi
świeża natka pietruszki

Koniecznie potrzebujesz jeszcze 15 minut wolnego czasu.



Podajemy z ulubionymi dodatkami: makaronem, ryżem brązowym naturalnym, jogurtem naturalnym,  serem twarogowym, serem pleśniowym, parmezanem, oliwą, bazylią. Oliwę proponuję dodać na zimno, bezpośrednio do talerza.


Do swojej zupy jednego dnia dodałam włoski makaron, drugiego zaś ser twarogowy kozi, który kupiłam z ekologicznego gospodarstwa moich przyjaciół. Mają chyba już trzydzieści kóz. Z mleka produkują wcale nie tłusty, świeży i bardzo smaczny ser. Doskonały.

1 komentarz: